Naujienos

Konsultantai tiria simbiotikų įtaką veršelių sveikatingumui ir produktyvumui

  2020-01-07

Didelė problema pienininkystės ūkiuose – dažnas jaunų veršelių mirtingumas, kuris siekia vidutiniškai 7,8 procento. Virškinamojo trakto infekcijos ir dėl jų atsirandantis viduriavimas bei dehidratacija yra pagrindinės veršelių mirtingumo priežastys. Dėl veršelių viduriavimo, priesvorių mažėjimo, sulėtėjusio augimo ir vystymosi dažnai patiriama ekonominių nuostolių. Alternatyva antibiotikams – simbiotikai. Konsultavimo tarnybos gyvulininkystės konsultantai ir specialistai, siekdami įsitikinti simbiotikų įtaka veršelių sveikatingumui, produktyvumui ir įvertinti technologijos efektyvumą, 8 skirtingų rajonų Lietuvos gyvulininkystės ūkiuose  įrengė parodomuosius bandymus.

Dėl didelio prieskrandžio gleivinės epitelio paviršiaus ploto gausios mikroorganizmų įvairovės ir skaičiaus, prieskrandis atlieka ne tik pagrindines virškinimo, bet iš dalies ir imuninės sistemos funkcijas: saugo gyvulius nuo patogeninių mikroorganizmų, tokių kaip: Escherichia coli, Salmonella spp. ar Campylobacter spp. Dažniausiai šie patogenai sukelia žarnyno infekcijas, kurios lemia viduriavimą.

Veršelių, jaunesnių nei 12 savaičių amžiaus, didysis prieskrandis dar nėra iki galo išsivystęs ir funkcionuojantis, todėl mikroorganizmų skaičius jame yra mažesnis, mikroflora lėčiau prisitaiko prie raciono pokyčių, veršeliai dažniau suserga infekcinėmis virškinimo sistemos ligomis, viduriavimu. Dėl viduriavimo gyvuliai pasisavina nepakankamą maistinių medžiagų kiekį iš pašarų ir taip sumažėja raciono panaudojimo efektyvumas, auga rizika, kad virškinamajame trakte padidėjęs patogeninių mikroorganizmų išskiriamų mikotoksinų kiekis gali pabloginti natūralios virškinimo sistemos mikrofloros veiklą ir sukelti kitas ligas jauniems veršeliams.

Virškinamojo trakto infekcijos ir veiklos sutrikimai, sukeliantys viduriavimą, yra viena iš pagrindinių jaunų veršelių mirtingumo priežasčių. Viduriavimui gydyti, siekiant sumažinti skysčių netekimą, taikoma elektrolitų terapija ar naudojami antibiotikai, siekiant sunaikinti infekcijas sukėlusius patogeninius mikroorganizmus. Tačiau platus antibiotikų naudojimas gyvulių ligų prevencijai ir gydymui gali sukelti atsparumą antibiotikams.

Šiais laikais gyvulių sveikatingumui užtikrinti didėja poreikis pigesnėms ir saugesnėms alternatyvoms, nei antibiotikai, kurios gali pagerinti produkcijos gyvulių imuninius – apsauginius mechanizmus ir sumažinti produkcijos gamybos savikainą. Viena iš alternatyvų – į gyvulių racioną įtraukti biotechnologijos produktus, kurie pagerina žarnyno mikrofloros veiklos procesus ir riboja patogeninių mikroorganizmų augimą ir dauginimąsi virškinamajame trakte.

Alternatyva antibiotikams – simbiotikai

Dažniausiai naudojami biotechnologijos produktai yra probiotikai ir prebiotikai. Dažnai jie naudojami kartu siekiant gauti optimalų rezultatą gerinant veršelių sveikatingumą ir bendrai yra vadinami simbiotikais. Probiotikai – mikrobiologiniai pašarų priedai (gyvos bakterijos ar mielės), kurie teigiamai veikia veršelių virškinamojo trakto mikroorganizmų balansą ir yra plačiai tiriami kaip gyvulių produktyvumą didinantys ir sveikatingumą gerinantys pašarų priedai. Kartu dažnai naudojami  prebiotikai – tai angliavandeniai, neskaidomi plonajame žarnyne, o fermentacinių procesų metu apdorojami storajame žarnyne, veikdami kaip naudingųjų bakterijų augimo substratas. Prebiotikai žarnyne apsaugo nuo patogeninių bakterijų prisitvirtinimo prie virškinamojo trakto sienelių.

Racionų papildymas simbiotikais yra dažnai naudojamas galvijų mitybos procese. Simbiotikų sudėtyje yra vitaminų, betagliukanų ir manamosacharidų, fermentų, kitų elementų, galinčių sąveikauti su gyvulio imunine sistema, daryti įtakos mikrofloros kitimui didžiajame prieskrandyje, maisto medžiagų virškinamumui bei metaboliniams procesams. Dažniausiai atliekant tyrimus apie simbiotikų įtaką veršelių sveikatingumui, jie įterpiami į sausus pašarus arba įmaišomi į pieną ar jo pakaitalą.

Bandymai atliekami ūkiuose

Konsultavimo tarnybos gyvulininkystės konsultantai ir specialistai, siekdami įsitikinti simbiotikų įtaka veršelių sveikatingumui, produktyvumui ir įvertinti technologijos efektyvumą, 8 skirtingų rajonų Lietuvos gyvulininkystės ūkiuose įrengė parodomuosius bandymus. Bandymui sudarytos dvi analogiškos veršelių grupės: kontrolinė ir bandomoji (žr. lentelė).

Veršelių bandymo schema

Veršeliams nuo antros gimimo dienos į pieno pakaitalą arba pieną įmaišomi simbiotikai po 5 g kiekvienam. Šeriama 60 dienų. Bandymo metu bus stebimas veršelių sveikatingumas, apetitas, augimo sparta. Taip pat atliekami kraujo tyrimai ir sveriami veršeliai: bandymo pradžioje ir po šešiasdešimties dienų. Šiuo metu turime keturių ūkių tarpinius duomenis iš kurių matyti, kad simbiotikai veikia teigiamai. Veršelių, šeriamų pašarais su simbiotikų priedu, augimo spartos, kūno sudėjimo, metabolinių procesų ir startinio pašaro suėdimo rodikliai geresni. Taip pat didžiojo prieskrandžio funkcijos išsivysto labiau, nei veršelių, šeriamų be simbiotinių priedų, ir žarnyne randamas mažesnis patogeninių savybių turinčių E.coli bakterijų skaičius. Tad simbiotikai yra gera alternatyva antibiotikų naudojimui.

Simbiotikų veikimo efektyvumas priklauso nuo naudojamų mikroorganizmų rūšies, jų prisitaikymo žarnyne, gyvulių laikymo sąlygų ir šėrimo.

Bandymo rezultatai bus pristatomi organizuojamose lauko dienose bei seminaruose (informaciją stebėkite ir www.agroakademija.lt/mokymai ir renginiai). Lauksime.

Agroakademija.lt rekomenduoja

Užtrūkusių karvių ir veršelių priežiūra (video)

Veršinga ... ar ne? (video)

Bandos sveikata – nenuginčijamas argumentas (video)

Karvių bandos reprodukcijos valdymas – vis dar rimtas iššūkis

Koks veršelis – tokia ir telyčia

Veršiavimasis tyloje ir ramybėje

Projektas ,,Naujausių simbiotikų įtaka pieninių galvijų sveikatingumui, produktyvumui, antibiotikų vartojimo mažinimui bei ūkio konkurencingumo didinimui‘‘ įgyvendinamas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Žinių perdavimo ir informavimo veikla“ veiklos sritį ,,Parama parodomiesiems projektams ir informavimo veikla“.