Utenos rajono Ažugirių kaime įkūrę pieno ūkį, darniai darbuojasi Laima ir Romas Kasiliauskiai. Jie melžia per 20 karvių. Nedideliame ceche gamina įvairiausius pieno produktus, pažymėtus prekės ženklu „Pieno bučkis“, puoselėja darnius santykius su gyvuliais ir iš jų pieno gaminamus produktus pamėgusiais žmonėmis.
Abu baigę fotografijos technologijos technikumą, Laima ir Romas ne iš karto įkūrė ūkį. Nors gyveno ūkiškai, vedybinio gyvenimo pradžioje fotografavimas buvo pakankamai pelningas verslas. Vėliau Laima dirbo laiškininke, Romas vyko uždarbiauti į užsienį. Pieno ūkis pasirinktas ne iš karto – augintos kiaulės, nutrijos, kalakutai.
Galima sakyti, kad Laima ir Romas tęsia ūkininkavimo tradicijas. Jie gyvena Laimos tėviškėje, kur visada laikyti gyvuliai. Melžti karves ji išmoko vaikystėje.
Šalia namo akis džiugina senos obelys. Laima pasakoja, kad jos tėtis buvo sodininkas, turėjo medelyną. Dabar visas Ažugirių kaimas vienodo skonio obuolius valgo: avietinius, ananasinius, antaninius.
Pasak Romo, pasirinkti pieno ūkį paskatino žmonos mama, padovanojusi pirmą telyčią. Vėliau jau patys didino bandą, savo rankomis įsirengė melžimo aikštelę, kreipėsi į Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Utenos r. biurą dėl paraiškos Europos Sąjungos paramai gauti. Ji buvo patvirtinta. Ūkininkai įsigijo technikos, iki šiol gelbstinčios atlikti svarbiausius pašarų ruošimo ir kitus ūkio darbus.
Ryšys su gyvuliais išskirtinis. Kiekvienai karvei vardas suteikiamas pagal charakterį, išvaizdą. Laimai pašaukus vardais, jos ateina. Nuotraukoje ji su Vipe.
Dėmesys pirkėjų skoniui – „Pieno bučkių“ sudėtinė dalis
Ūkininkai sako, kad kuriant įvaizdį apie kokybiškus ir patikimus produktus jiems labai svarbūs pirkėjų norai ir pageidavimai. Atskirame pastate prie namų įsirengę nedidelį pieno produktų gaminimo cechą, pagal pirkėjų užsakymus jie gamina įvairius sūrius, grietinę, varškę, jogurtą, sviestą.
Greitai šie „Pieno bučkiai“ pasieks jų laukiančius žmones.
„Gaminiams kasdien skiriame 100 litrų pieno. Gaminame pagal užsakymus kiekvieną dieną išskyrus savaitgalius. Ko pirkėjai prašo, tą darome, ir tiek, kiek yra užsakymų, kad neliktų, nes pieno produktų galiojimas neilgas, ir laikymo sąlygos labai svarbios. Vakuumuotus sūrius šaldytuve ilgiausiai galima laikyti apie savaitę“, – sako Laima.
Ypač didelis sūrių pasirinkimas. Jie saldūs, rūgštūs, su kmynais, su razinomis ir džiovintais vaisiais, su aguonomis ir kokosų drožlėmis, kepti, rūkyti, žele, fermentiniai.
Sūrių receptai kurti derinantis prie produktus perkančių žmonių skonio, kurių ratas, pasak ūkininkų, didėja, kai apie sūrius „sužino vienas nuo kito“. Perka juos ne tik sau, bet ir artimiesiems, giminaičiams, kaimynams. Yra tokių, kurie iš Vilniaus užvažiuoja vykdami į Zarasus. Taigi šiuo metu papildomos reklamos nereikia ir galimybių gaminti daugiau produktų nėra, nes ir su gyvuliais, ir prie sūrių bei kitų produktų gamybos Laima ir Romas darbuojasi dviese. Nors daugelis darbų mechanizuoti, skirtingas įvairių produktų poreikis ir prie kiekvieno reikia padirbėti.
Pas pirkėjus, gyvenančius Utenoje, Romas vyksta kartą per savaitę – trečiadieniais. Jis sako, kad ilgiau bendraujant su kiekvienu jau užsimezgęs ne tik prekybinis, bet ir bendražmogiškas ryšys. Nuvežus produktus, reikia skirti laiko ir pabendravimui.
Štai močiutė, kuriai per 90 metų, negali apsieiti be rūgštaus sūrio, kitos senolės pripratusios prie naminio pieno. Yra ir kitų specifinių norų ar pageidavimų. Viena klientė atvežė į ūkį kanapių ir paprašė pagaminti sūrį su jomis.
„Naujų skonių ieškome ir patys. Vienoje mugėje paragavome sūrio su mėtomis. Mums patiko. Pagaminome, bet žmonėms nelabai tiko. Nors naujovę skanauti siūlome dykai, ne visos prigyja“, – sako Romas.
„Pieno bučkiais“ Laima ir Romas taip pat prekiauja Utenos mieste ir rajone organizuojamose šventinėse mugėse. Laima prisimena, kad į vieną iš jų nuvyko su ledais, pagamintais iš grietinėlės ir kondensuoto pieno. Mėtiniai, šokoladiniai ir su vyšniomis – jie sulaukė didelio pasisekimo.
Anot Romo, iš sūrių didžiausią paklausą turi kepti, kuriuos termo dėžėse pirkėjams jis atveža šiltus, ką tik iškeptus.
Birželį prekiauti sūriais ūkininkai pakviesti į Leliūnuose organizuojamą šventę. Pasak Romo, gerai yra tai, kad tokiose šventėje atranda naujų pirkėjų.
Pagrindas padėtas – tikimasi tęsinio
Užauginę sūnų Eimantą ir dukrą Guodą, tėvai džiaugiasi, kad ir gyvendami drauge su jais, ir dabar padeda. Jie kelis kartus per metus išleidžia tėvus pailsėti į Druskininkų, Birštono sanatorijas.
„Jaunimui pagrindą padėjome. Tik jiems tęsti reikia. Norėčiau sūnui ūkį perleisti, o likti tik prie sūrių gamybos. Sūnus neprieštarauja, sodybą netoliese nusipirko. Marti Rūta mėgsta daržininkystę, norėtų sūrinėj dirbti, tik anūkas dar mažas. Lipdukus „Pieno bučkis“ ji sukūrė”, – mintimis dalinasi Laima, o ūkio finansinę apskaitą tvarkanti Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Utenos r. biuro finansinės apskaitos konsultantė Diana Puodžiukienė ir su ja ūkin atvykusi jaunesnioji finansinės apskaitos konsultantė Asta Šimonėlienė užsimena, kad birželio 2 dieną startuoja naujas Europos Sąjungos paramos etapas, skirtas jauniesiems ūkininkams. Tad puiki proga sūnui atvykti į biurą ir aptarti norus bei galimybes. Tėvai patvirtina, kad tai gera mintis.
Utenos r. biuro finansinės apskaitos konsultantė Diana Puodžiukienė jau trejus metus tvarko Kasiliauskių ūkio finansinę apskaitą ir džiaugiasi jų atsakingumu, atviru, nuoširdžiu bendravimu.
Yra vilties, kad ir tėvų puoselėjamo ūkio darbai, ir su Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Utenos rajono biuro konsultantais seniai pradėtas bendradarbiavimas bus tęsiami.
Autorė Jolanta Dalia Abarienė, LŽŪKT redaktorė
Egidijaus Vilkevičiaus nuotraukos
© 2025 LŽŪKT
Visos teisės saugomos
Šioje interneto svetainėje pateiktą tekstinę
ir grafinę informaciją, videomedžiagą
naudoti kituose kūriniuose, kopijuoti,
platinti ir atgaminti be išankstinio
VšĮ Lietuvos žemės ūkio konsultavimo
tarnybos leidimo griežtai draudžiama.
Mūsų svetainė naudoja slapukus (angl. cookies). Šie slapukai naudojami statistikos ir rinkodaros tikslais.
Jei Jūs sutinkate, kad šiems tikslams būtų naudojami slapukai, spauskite „Sutinku“ ir toliau naudokitės svetaine.
Kad veiktų užklausos forma, naudojame sistemą „Google ReCaptcha“, kuri padeda atskirti jus nuo interneto robotų, kurie siunčia brukalus (angl. spam) ir panašaus tipo informaciją.
Taigi, kad šios užklausos forma užtikrintai veiktų, jūs turite pažymėti „Sutinku su našumo slapukais“.
Jūs galite pasirinkti, kuriuos slapukus leidžiate naudoti.
Plačiau apie slapukų ir privatumo politiką.
Funkciniai slapukai (būtini)Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, ir negali būti išjungti. Šie slapukai nesaugo jokių duomenų, pagal kuriuos būtų galima jus asmeniškai atpažinti, ir yra ištrinami išėjus iš svetainės. |
|
Našumo slapukaiŠie slapukai leidžia apskaičiuoti, kaip dažnai lankomasi svetainėje, ir nustatyti duomenų srauto šaltinius – tik turėdami tokią informaciją galėsime patobulinti svetainės veikimą. Jie padeda mums atskirti, kurie puslapiai yra populiariausi, ir matyti, kaip vartotojai naudojasi svetaine. Tam mes naudojamės „Google Analytics“ statistikos sistema. Surinktos informacijos neplatiname. Surinkta informacija yra visiškai anonimiška ir tiesiogiai jūsų neidentifikuoja. |
|
Reklaminiai slapukaiŠie slapukai yra naudojami trečiųjų šalių, kad būtų galima pateikti reklamą, atitinkančią jūsų poreikius. Mes naudojame slapukus, kurie padeda rinkti informaciją apie jūsų veiksmus internete ir leidžia sužinoti, kuo jūs domitės, taigi galime pateikti tik Jus dominančią reklamą. Jeigu nesutinkate, kad jums rodytume reklamą, palikite šį langelį nepažymėtą. |